Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindenkinek Boldog Karácsonyt!

2012.12.25

 

Alaszkai malamut [bevezető szerkesztése]

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
Alaszkai malamut (Alaskan malamute)
Alaskan Malamute.jpg
Fajtagazda ország Amerikai Egyesült Államok
Osztályozás
Csoport V. Spitzek és ősi típusú kutyák
Szekció 1. Északi szánhúzó kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 1996
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Alaszkai malamut témájú médiaállományokat.
Malamute-001.jpg
Alaskan malamute Togiak Sausimayok.jpg

Az alaszkai malamut egyike a kevés eszkimó (inuit) szánhúzó kutyafajtának, amely túlélte az idők viharait. Magyarországon elsősorban házikedvencként tartják.

Tartalomjegyzék

Története [szerkesztés]

Testfelépítése [szerkesztés]

Az alaszkai malamut erőteljes, zömök testében vastag csontok és erős izmok dolgoznak. Háta a marjától a csípőig enyhén lejt, lágyéka kifejezetten izmos. Farka a hátával egy vonalban tűzött, s hullámzó tollbokrétaként hordja a háta fölött, nem mereven begörbítve, és nem is lógatva. Mellkasa mély, lábai izmosak, vaskos csontozatúak, mancsai nagyok és zártak. Erős nyaka mérsékelten ívelt. Széles és erőteljes feje van. A koponya fülek között széles, és a szemek felé fokozatosan keskenyedik. A megtermett arcorri rész enyhén szűkül az orr irányában, de nem túl keskeny, és nem is túl telt. Az ék alakú, viszonylag kicsi fülek a koponya oldalánál merednek fel; amikor a kutya figyel, előrefelé fordulnak. Nagy,mandulavágású szemei kissé ferde metszésűek. Az alaszkai malamut harapása ollószerű. Az alaszkai malamut szőrzete kétrétegű: sűrű és durva fedőszőrzet alatt tömött,zsíros és gyapjas jellegű aljszőrzet húzódik. A nyári hónapokban a szőrzet rövidebb, és valamivel kevésbé sűrű. A megengedett színek skálája a világosszürkétől a feketéig terjed; a has és a lábak mindig fehér színűek. Előírás a pofán a sapkaszerű maszk; emellett megengedett a nyakon egy kis fehér folt vagy fehér gallér is. Az összefüggő, fehér szőrgallér is megengedett, de ez igen ritka. Vannak barna szőrzetű egyedek is, de ezek nem általánosan elfogadottak. A szem mindig barna.

Vérmérséklete [szerkesztés]

Értelmes, viszonylag önálló természetű fajta, barátságos és hűséges, ugyanakkor méltóságteljes is; megvan a saját akarata, s olykor domináns módon viselkedik. A szolgalelkűség távol áll a természetétől. Általában igen magabiztos és kiegyensúlyozott kutya. Józan és szívós, bundája minden időben kellő védelmet nyújt. Az alaszkai malamut nem szeret egyedül lenni. Némelyik nem jön ki a gyerekekkel de sok védelmezi a gazda gyerekeit, ha már be vannak neki mutatva (először távolságtartásra kell inteni a kutyát, hogy értse, vigyázni kell rá), és mindenki mással is elég barátságos, így házőrzőnek teljesen alkalmatlan. A vele azonos nemű más kutyákkal szemben domináns módon viselkedhet. Gazdájának tisztában kell lennie ezzel, már egészen kicsi korától kezdve el kell vennie a kutya kedvét az idegen kutyákkal szembeni domináns viselkedéstől. Macskát nem érdemes vele egy házban tartani, hacsak a kutya kölyökkora óta hozzá nem szokott e háziállat jelenlétéhez - ez utóbbi esetben gond nélkül együtt élhetnek. Mivel a malamut vadászösztöne még igen erős, nem árt a szocializációja során minél többféle állattal megismertetni, még a szarvasmarhákkal is.

Mozgásigény [szerkesztés]

Munkakutya. Szánhúzásra lett teremtve, így vérében van a sok mozgás, a húzás utáni vágy. Gyakran kell sétáltatni, futtatni, és hevederrel húzatni vele nagyobb, nehéz tárgyakat (pl: autó kerék, farönk) Nagy mozgástért igénnyel, de kis lakásban is elél.

Szőrzetápolás [szerkesztés]

A téli hónapokban nem igazán kell olyan gyakran kefélni, elég 1-2 alkalommal egy héten. A nyári hónapokban legalább kétnaponta fésülni kell, mert a szőre hullani kezd. Évente 2 alkalommal vedlik, aminek ideje - a versenyeztetők nagy keserűségére- kiszámíthatatlan. (lehet akár a tél közepén is) Többféle módon is történhet a vedlés: van, hogy egyenletesen vedlik, csak a kikefélt szőr mennyisége nő, van olyan, hogy csimbókokban hullajtja le régi bundáját, és néha egyik napról a másikra ledobja a teljes régi szőrét -ez utóbbi a kutyakiállításokon elég kínos tud lenni, ha az egyik nap még szép, ápolt szőrű kutyát mutattunk be, másnap meg egy pucér kis szánhúzót-. A vedlés időszakában tépő kefével lehet segíteni a szőr hullajtását.

Etetés [szerkesztés]

A nyers csontos húst, főtt-párolt zöldségeket, friss gyümölcsöt, és a konyhai hulladékokat szereti. A kész kaját is szereti, de a tápok nem elégítik ki étrendjét, inkább csak kiegészítőként ajánlott. A friss csont elengedhetetlen táplálékából, ezek erősítik csontozatát, állkapcsát, és tisztítják fogait. Az etetés felnőtt kutyáknál elég 1 alkalommal, -nyáron lehet heti 1 nap böjtöt is tartatni vele, hogy kitisztuljon a szervezete-. Az ételének mennyisége függ attól, hogy mekkora, milyen sokat mozog... kb. 80 - 100 dkg-ot eszik naponta, de figyelni kell, hogy a bordáit mindig érezzük, de a mellkasa ne süppedjen be.

Méretei [szerkesztés]

Marmagasság: kan: 64 cm, szuka: 58 cm Testtömeg: kan: 38 kg, szuka: 31 kg Várható élettartam: 12 év

Külső hivatkozások [szerkesztés]